Aşılama ile özellikle bebek ve çocuklarda bazı hastalıkların ortaya çıkışı hastalıklara bağlı ölüm ve sakatlıklar önlenebilir.
Aşı bağışıklık sağlamak amacıyla vücuda verilen ölü veya zayıflatılmış hastalık mikrobudur. Bu sayede vücut o mikrobu tanır bellek hücresi oluşturur. O mikropla karşılaşıldığında hastalık önlenebilir ya da hafif atlatılır.
Sağlık bakanlığı takviminde olan aşılar
Doğumda: Hepatit B
1.Ayda: Hepatit B
2.Ayda: BCG(verem) , 5 li karma(difteri-tetanoz-boğmaca –menenjit –çocuk felci), KPA(konjüge pnömokok aşısı)
4.Ayda: 5 Lİ karma,KPA
6.Ayda: 5li karma, Hepatit B, ağızdan canlı çocuk felci aşısı
12.Ayda: KKK(kızamık kızamıkçık kabakulak) ,Suçiçeği, KPA
18.Ayda: Hepatit A ve ağızdan canlı çocuk felci aşısı
2 Yaş: Hepatit A
4-6 Yaş: KKK ve 4 lü karma aşı
12 Yaş: Tetanoz
Sağlık Bakanlığı takvim dışı aşılar:
Rotavirüs aşısı: Bebekler ve çocuklarda rotavirüs ishaline karşı koruyucu.2.veya 3. Aylarda başlanabilir. 2 tipi vardır.
Meningokok aşıları: Meningokok hastalığı ciddi seyreden ölümcül ve sakat bırakabilen ve bir yaş altında daha ağır seyredebilen bir hastalıktır.2.aydan itibaren başlanabilir. İki serotipi vardır. Doz ve sayıları yaşa göre belirlenir.
HPV (human papilloma virüs ): Genital siğiller ve rahim ağzı kanserini önlemek amaçlıdır.9 yaşından itibaren kız çocuklara uygulanabilir, genellikle 11-12 yaş arası uygulanır.
Grip aşısı: İnflıuenza virüse karşı geliştirilmiştir. Özellikle astım doğuştan kalp hastalığı olan çocuklarda önerilmektedir.
Aşılama sonrası yan etkiler:
Ateş (38°C ı geçebilir 24- 48 saat sürebilir), aşı yerinde kızarıklık şişlik halsizlik huzursuzluk, iştahsızlık ishal, eklem ağrısı ve bazı aşılardan sonra döküntü olabilir. 24 -48 saat için de kendiliğinden geçebilir
Prematüre doğan bebeklerde aşılama takvim yaşına göre başlanır. Hepatit B aşısı için(anne Hepatit B taşıyıcısı değilse)2000gr’a ulaşması beklenmektedir. RSVaşısı (Respiratuar Sinsityal Virüs) Bronşit ve zatüreden korumak amaçlı doktor önerisi ve bazı kriterlere göre yapılabilir.