Kolik anne ve babaları en çok endişelendiren durumlardan birisidir. Sağlıklı bebeklerde haftada 3 -4 günden, günde de 3 saatten fazla süren devamlı ağlama kasılma huzursuzluk ataklarıdır. Genellikle 1.5 aylıkken atak yapar 3-4 aya kadar sürebilir.
Nedeni tam olarak bilinmemektedir ama;
Gelişmemiş sindirim sistemi,
Bağırsaktaki yararlı bakterilerin dengesizliği,
Alerjik yapı,
Aşırı veya yetersiz ya da yanlış beslenme, yeterli gaz çıkaramama,
Çocukluk çağı migreninin erken formu
Aile içi stres ve kaygının etkili olduğu düşünülmektedir.
Hamilelik süresince ve emzirirken sigara içen annelerin bebeklerinde daha sık gözlemlenmiştir.
Kolik teşhisi aile ye sorulacak sorular ile konulabilir. Bebeğin ne sıklıkta ve nasıl ağladığı önemlidir. Bazen muayene ve tetkikler ile altında yatan başka bir problem olmadığına karar vermek gereklidir.
Kolik tedavisin de asıl amaç bebeği yapılacak manevralarla rahatlatmak ve ebeveynlere durumla baş edebilecek destek konusunda yönlendirmektir.
Bebeği sakinleştirmek amaçlı kucağa almak, dolaşmak, yavaşça sallamak, sırt karnına masaj yapmak, ışıkları kısmak, görsel uyaranları engellemek, bebek arabasında gezdirmek, bazen emzik vermek etkili olabilir.
Ilık duş rahatlatabilir.
Ritmik ses ve sakinleştirici müzik çalmak (yağmur sesi, su damlası, özel kolik için hazırlanmış sesler; çamaşır makinesi, elektrik süpürgesi saç kurutma makinesi sesleri, annenin ninni ya da şarkı söylemesi fayda sağlayacaktır.
Bebeğin beslenmesinin düzenlenmesi sık gaz çıkışının sağlanması, biberon alıyorsa baş yüksekte beslenmesi ve acıkmadan beslenmemesi önemlidir.
Anne sütü alıyorsa anne diyetinden alerjik ve gaz yapan besinlerin çıkartılması önemlidir.
Son yıllarda bağırsakta ki iyi bakterilerin dengesini düzeltmek amaçlı probiyotiklerin kullanımı önerilse de etkileri tam kanıtlanamamıştır.
Kolikli bebeklerin ebeveynlerinin kendilerini mutsuz çaresiz yetersiz ve suçlu hissetmesi sık rastlanan durumlardır. Anne ve babalarının da desteğe ve yardıma ihtiyaçları vardır.